PRENATALE SCREENING

PRENATALE SCREENING

PRENATALE SCREENING

Tijdens je zwangerschap en vlak na de geboorte kun je op verschillende momenten en manieren laten onderzoeken of je baby een aandoening of lichamelijke afwijkingen heeft of mogelijk ziek wordt vanwege een infectieziekte of antistoffen in het bloed van jou als moeder.

De prenatale screeningsonderzoeken vinden niet plaats in de praktijk van ZIJ vrouw & geboortezorg. Hiervoor kun je terecht bij Screeningscentrum IRIS in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Wel kunnen wij je uitgebreid informeren zodat jij weloverwogen kunt beslissen of je deze onderzoeken wel of niet wilt laten doen.

NIPT

Je kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als je tijdens je zwangerschap al wilt weten of je baby het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Het downsyndroom is een verstandelijke beperking waarmee je wordt geboren. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen. Het edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder vaak voor. Dit zijn zeer ernstige aandoeningen, waarbij de meeste baby’s al voor of rond de geboorte overlijden. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit noemen we nevenbevindingen. Je kiest zelf of je dit wilt weten.

13 EN 20 WEKENECHO

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je baby. Ook de 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je baby. Je kiest zelf of je de 13 en/of de 20 wekenecho wilt laten doen.

Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van je kindje er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.

De Nipt Echo

MEER INFORMATIE EN KEUZEHULP

Op www.pns.nl vind je nog veel meer informatie over prenatale screening. Ook kun je gebruikmaken van een keuzehulp om je te helpen een beslissing te maken.

De keuzehulp voor de NIPT vind je hier
De keuzehulp voor de 13 of 20 wekenecho vind je hier