BEVALLING

BEVALLING

Het moment waar je naar uitkijkt, maar misschien ook wel een beetje tegenop ziet: de bevalling. Na al die maanden kun je straks eindelijk je kindje in je armen sluiten. Misschien wel het meest bijzondere moment van je leven! ZIJ vrouw & geboortezorg helpt jou om je op je bevalling voor te bereiden. Dat doen we via individuele gesprekken, maar je kunt bijvoorbeeld ook onze informatieavond over bevallen bezoeken of een zwangerschapscursus volgen.

SPANNING OF ANGST

Vind je de bevalling erg spannend of ben je angstig? Deel dit dan vooral met ons, zodat we extra tijd aan de voorbereiding en jouw vragen of twijfels kunnen besteden. Onze ervaring is dat dit in de meeste gevallen de spanning en angst grotendeels wegneemt. We hebben hier alle begrip voor en gunnen iedereen een zo ontspannen mogelijke bevalling.

GEBOORTEPLAN

Vind je het fijn om alles op een rijtje te zetten voor je bevalling? Schrijf dan een geboorteplan. In een geboorteplan staan jouw wensen en alles wat je belangrijk vindt rond de bevalling.

De verloskundigen van ZIJ vrouw & geboortezorg doen er alles aan om de bevalling zoveel mogelijk volgens jouw geboorteplan te laten verlopen. Mocht dat door omstandigheden niet lukken, dan bespreken we dat met je zodat je op dat moment alsnog een voor jou goede keuze kunt maken.

Het maken van een geboorteplan is niet verplicht. Als je ongeveer 35 weken zwanger bent, nemen we alle tijd om je wensen voor de bevalling te bespreken, met of zonder geboorteplan.

Lopen op straat

THUIS OF IN HET ZIEKENHUIS?

Bij een gezonde zwangerschap is het normaal om tussen de 37 en 42 weken te bevallen, waarbij je zelf kunt kiezen of dat thuis is of in het ziekenhuis (poliklinisch). Als je kiest voor het ziekenhuis is dat vrijwel altijd Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en als daar geen plaats is het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch of het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Zowel thuis als in het ziekenhuis is je verloskundige erbij om je te begeleiden bij de bevalling.

BADBEVALLING

Wil je thuis in een speciaal bevalbad bevallen? ZIJ vrouw & geboortezorg heeft een bevalbad dat je kunt huren tegen een onkostenvergoeding van 30 euro. Voor een goede en hygiënische voorbereiding is het noodzakelijk om zelf een pakket te bestellen. 

Soms zijn er tijdens de zwangerschap of bevalling complicaties waardoor het noodzakelijk is om in het ziekenhuis (klinisch) te bevallen. In dat geval moeten wij de begeleiding overdragen aan een verloskundige van het ziekenhuis en/of gynaecoloog.

Bevalbad huren?

ZIJ vrouw & geboortezorg heeft een bevalbad dat je kunt huren tegen een onkostenvergoeding van 30 euro.