ECHOSCOPIE

ECHOSCOPIE

Tijdens je zwangerschap krijg je (als je dat wilt) verschillende echo’s. In onze praktijk is alle apparatuur aanwezig zodat onze verloskundigen de echo’s zelf kunnen maken. Met een echo kunnen we goed controleren hoe het met de baby in jouw buik gaat. Maar natuurlijk zijn het voor jou ook de eerste momenten waarop je je baby kunt zien. Hallo kleintje!

MEDISCHE ECHO’S

Bij ZIJ vrouw & geboortezorg maken we zelf de medische echo’s met 8, 12 en 36 weken en als het nodig is vaker. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een extra groeicontrole of placentalokalisatie. Alle medische echo’s die we bij ons op de praktijk maken, worden vergoed door je zorgverzekeraar.

Met 13 en 20 weken kun je kiezen voor een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Deze echo’s vallen onder prenatale screening en vinden plaats in het Screeningscentrum IRIS in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Meer informatie over prenatale screening vind je hier.

Echoscopie - Echo's tijdens je zwangerschap

EERSTE ECHO (8 WEKEN)

Rond de achtste week van je zwangerschap kom je bij ons op de praktijk voor je eerste afspraak. Tijdens deze afspraak krijg je ook de eerste echo. Bij deze echo kunnen we zien of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje van je baby klopt. Ook kunnen we zien hoe lang je ongeveer zwanger bent. En ook niet onbelangrijk om te weten, zit er 1 baby in je buik of ben je in verwachting van een meerling?

TERMIJNECHO (12 WEKEN)

De termijnecho maken we tussen de 10 en 12 weken. Ook weer een spannend moment, want met behulp van deze echo kunnen we nauwkeurig aangeven hoever je bent in je zwangerschap en wat de uitgerekende datum wordt!

LIGGINGSECHO (36 WEKEN)

Als je ongeveer 36 weken zwanger bent, maken we opnieuw een echo. Met deze echo kijken we hoe de baby in de baarmoeder ligt. De baby is nu zo groot dat de ruimte om zich te kunnen draaien steeds kleiner wordt. Het is daarom belangrijk dat de baby vanaf dit moment met het hoofdje naar beneden ligt.

Pretecho

Laat jij je liever verrassen of wil je weten of het een jongen of meisje wordt? Vanaf ongeveer 14 weken kunnen we een echo maken om het geslacht van de baby te bepalen. De kosten hiervoor zijn 30 euro.